Drømmen om egne høner
Mange drømmer om et landlig liv med egne høns i hagen. Med litt planlegging kan drømmen gå i oppfyllelse. Her er en guide for deg som vil ha egne høner i hagen:
For mange er hønsehold en motreaksjon til hverdagens stress og mas. Tenk å våkne til lyden av klukkende høner i hagen, og å kunne spise ferske egg til frokost? Dessuten er hønene levende miljøagenter. De spiser og resirkulerer matrester. I retur får du fullgod gjødsel til planter og trær. Høner er sosiale og trivelige dyr. De trives sammen med deg og din familie i hagen.
Du trenger ikke være bonde for å ha egne høner. Men husk å sjekke med din kommune om det er restriksjoner på dyrehold. Ta også en prat med naboene om det er ok for dem. De fleste synes det bare er koselig, men om du skal ha en hane også kan idyllen slå sprekker. Hanen galer i vildens sky lenge før de fleste står opp om morgenen. Haner egner seg dårlig i boligfelt.
Hvilken rase skal du velge?
På landsbygda og i boligfelt passer det med raser som Hampshire, Orpington, Rhode Island Red, Faverolle, Sussex, Kochin og Wyandotte. De verper lett og blir fort tamme. Noen av disse finnes også som dverghøns. Fordelen er at de tar mindre plass, og passer hos familier med barn som vil holde dem på fanget. Husk uansett at høner er dyr som trenger tilvenning og trygghet. Nye omgivelser kan stresse dyrene, men høner er heldigvis ganske robuste og enkle å ha med å gjøre.
Hvor mange høner skal du ha?
På en vanlig boligtomt er fire til seks høner passe. Start heller med litt færre og skaff deg flere etter hvert. Hanen har en viktig plass i flokken. Den leter frem mat og holder utkikk etter farer. Hanen rydder også opp hvis hønene begynner å krangle. Men, hanen har sine ritualer som de fleste kjenner til. ”Opp før hanen galer” er et kjent uttrykk. Det er ikke sikkert naboene vil sette pris på det. Det går helt fint å ha høner uten en hane i flokken.
Hvordan skal hønene bo?
Du kan bygge hønsehus i vedskjulet, uthuset eller lekestuen. Det finnes også flotte ferdige hønsehus å få kjøpt. Disse kan enkelt monteres hjemme. Du kan også tegne og bygge ditt eget hønsehus. Det er bare fantasien som setter grenser. Det finnes flere bøker om hønsehold. Der kan du finne flere tips om hønsehold og hønsehus.
Tåler hønene kulde?
Normalt tåler hønene et par minusgrader. Du bør uansett sørge for at hønsehuset har nok isolasjon til å tåle frostnetter. Hønenes vannskål skal i hvert fall ikke fryse. Hønsehuset bør være luftig. Hønene tåler nemlig dårlig svært varmt vær. Hønene har ikke svettekjertler, men kjøler seg ned gjennom å åpne munnen. Det bør unngås at det blir 25 plussgrader eller varmere i hønsehuset. Når hønene går ute skal de dessuten ha tilgang på skygge og sand/jord hvor de kan kjøle seg ned.
Få hønene til å trives
Hver høne bør ha minst en halv kvadratmeter i hønsehuset. På gulvet bør du ha halm, kutterflis eller sagflis. Du får kjøpt praktiske verpekasser. Vaglepinnen må være så tykk at hønene får godt grep rundt den. Finn helst enn solid vaglepinne ute i naturen. Velg en pinne med slett bark (fra lautrær). Hver høne trenger minst 15 centimeter plass på vaglepinnen og god plass mot veggen. Det er lurt å ha en varmelampe i hønsehuset. Den bruker du når det er meldt kalde temperaturer til natten. Da unngår du at vannet fryser, eller at hønene får frostskader på kammen.
I tillegg til god plass og varme skal hønene ha daglig tilsyn, mat, friskt vann og et rent hønsehus. Det siste innebærer at du plukker ut det hønene ha lagt fra seg det siste døgnet. Det er enkelt hvis du har kutterflis eller sagflis i bunnen. Hvis du benytter en vannautomat behøver du ikke skifte vannet så ofte.
Hver andre til fjerde uke bør du skifte ut underlaget med nytt og rent underlag. Et par ganger i året bør du rengjøre hønsehuset skikkelig med såpevann. Verpekasser, gulv og vegger bør få en skikkelig omgang.
Frisk luft hver dag
Hønene bør få mulighet til å gå ut i frisk luft hver dag. Hvis det er fare for rovdyr, for eksempel rev, bør du ha en inngjerdet hønsegård med solid netting. Også som tak. Hvis du har en tomt som egner seg for det, kan hønene også gå fritt ute. Du bør uansett ha en inngjerdet hønsegård rundt hønsehuset, der hønene kan lukkes inne ved behov. Høner er ganske stedbundne og holder seg rundt hønsehuset hvis de har tilgang på mat og føler seg trygge.
Høner elsker å sandbade. Det virker avkjølende og er hønenes måte å vaske seg på. Sandbading holder utøy vekk fra fjærne.
Hvordan skal hønsegården se ut
Hønsegården skal beskytte hønene mot fare. Nettingen bør gå et stykke ned i jorden slik at rev og andre rovdyr ikke klarer å grave seg inn. Det samme gjelder over hønsegården. Rovfugl kan lett stikke av med hønene dine hvis de har fritt leide. Hønsegården bør ha både sol og skygge. Og du må sørge for at det er rent og trivelig for hønene å leve der.
Høner spiser det meste. Du kan velge selv om du vil gi dem mat på en skål eller i en fórautomat. På vinteren bør du gi hønene litt ekstra korn eller mais. Grønnsaker, frukt og rotfrukter er god hønemat. Hvete er favorittkornet til hønene. Det finnes ekstra verpefór, som gir hønene tilgang på nødvendige proteiner. Dette gir også ekstra smak på eggene.
Strø smågrus regelmessig
Hønene skal ha tilgang på skjellsand. Skjellsand inneholder kalk, og er viktig for skallet på eggene. Hønsefugler må ha tilgang på smågrus for å holde fordøyelsen i gang. Hvis hønene dine lever i en hønsegård, må du sørge for at det strøs litt smågrus regelmessig, eller du kan legge det på et fat.
Hvor mange egg kan du få?
En ung og frisk høne som får riktig fór legger cirka 25 egg hver måned i sommerhalvåret. Vintertid er det langt færre, men hønene stopper ikke verpingen helt. La naturen gå sin gang. Det er ikke nødvendig å stimulere frem hyppigere verping på vinteren ved å gi spesialfòr eller kunstig lys. Hvis eggene er befruktede (det krever en hane) og hønen gjør jobben sin, blir det også kyllinger. Det krever at hønen ruger og at hun holder 37-39 grader rundt eggene gjennom hele rugeperioden.